Natuurgebied: De Zanding

De Zanding is een zeer waardevol heidegebied dicht bij Otterlo. Het is een gebied met stuifzand,  heide en een stuk bos. Door deze combinatie komen er veel zeldzame dieren en planten voor, waaronder enkele karakteristieke en bedreigde heidesoorten.

Beleef De Zanding
U kunt dit gebied verkennen door de gemarkeerde wandelroute te volgen. Fiets door dit schitterende gebied richting de Hoge Veluwe of naar de Mossel. Ook voor ruiters heeft dit gebied vele mogelijkheden. Of ga lekker ravotten met uw kinderen rond de vrij toegankelijke stuifduinen. Voor rolstoelgebruikers is dit gebied niet geschikt. De vele campings in de directe omgeving maken het mogelijk om ook voor langere tijd in deze mooie omgeving te verblijven. Het bos is het beste te bereiken vanaf Hotel-restaurant Carnegie’s Cottage in Otterlo.

Beheer van De Zanding
Het beheer van de Zanding is gericht op het in stand houden en uitbreiden van de heide. Een grote groep vrijwilligers zet zich hier al jaren voor in. In samenwerking met de gemeente houden zij de heide vrij van jonge boompjes, zodat het geen bos word. De afgelopen jaren is de heide door dit werk voller en uitgebreider geworden. Er worden ook steeds meer dieren gezien, die alleen daar kunnen leven als er goed ontwikkelde heideplanten zijn. Een voorbeeld hiervan is de Nachtzwaluw waarvan elk jaar meer broedparen zijn.