Natuurgebied: Pepelenburg Westerrode

Dit verrassende bosgebied ligt tussen Ede en Otterlo.

Beleef Peppelenburg-Westerrode
Een wandelroute door het bos laat u smalle paadjes en brede lanen zien over een heuvelachtig terrein. Dit geeft u op sommige plekken een heel verrassend uitzicht. Ook komt u enkele grafheuvels tegen, die overgebleven zijn van een lang vervlogen cultuur van ver voor onze jaartelling. Er lopen een aantal fietspaden door dit gebied, bij de Randweg, de Koeweg en Planken Wambuis.

Langs de Apeldoornseweg, bij hm-paal 3.0, is een picknickplaats gelegen met parkeerplaats. Daar vandaan kunt u het gebied Peppelenburg-Westerrode zeer goed verkennen. Vanaf deze parkeerplaats is het ook voor ruiters goed mogelijk om door dit bos te rijden.

Beheer
De naam Peppelenburg zegt al dat dit bos op goede, rijke grond ligt. Peppel is namelijk een volksnaam voor de Populier, een boom die op vochtige gronden groeit. U vindt hier een heel afwisselend bos met de Zomereik, Wintereik, Amerikaanse Eik, Beuk, Berk, Acacia, Grove den, Douglasspar, Fijnspar en de Lariks. Door de structuur van de lanen en de verschillende boomsoorten kun je zien dat dit bosgebied vroeger tot een landgoed behoorde. Vanwege de goede, rijke bodem is het gebied, meer dan de andere bosgebieden, gericht op houtproductie.