Natuurgebied: Zuid Ginkel

De Zuid Ginkel bestaat uit een prachtige heide en een groot stuk bos.

Beleef de Zuid Ginkel
Op de Zuid Ginkelse Heide valt van alles te beleven. Er graast zelfs een schaapskudde. Iedere dag gaat de herder met zijn schapen vanuit de schaapskooi de hei op. De schaapskooi is vooral in de lammerentijd zeker een bezoek waard. Het stuk bij de schaapskooi is ook met een rolstoel toegankelijk. De heide is de beste plek van Ede om te gaan vliegeren. Er zijn vaak veel vliegeraars te vinden. Ieder jaar zijn hier in september ook de nationaal bekende airbornelandingen, ter herdenking aan de luchtlandingen tijdens de Operatie Market Garden.

Verder loopt er door het gebied een mooie gemarkeerde wandel- en ruiterroute. En een aantal fietspaden die het gebied doorkruisen. Deze vindt u bij de schaapskooi en de Kruislaan.

Door de Zuid-Ginkel loopt een beekdal. Dit dal is hersteld zodat u ziet hoe hier vroeger een beek doorheen slingerde. Een aanrader is de Mechelse kuil. Dit is een plaats met een zeer rijke historie.

U vindt de Zuid Ginkel als u over de N224 van Ede richting Arnhem rijdt, aan de zuidkant van de weg.

Beheer
Op de zeer arme zandgrond is een grote variatie aan boomsoorten aanwezig, zoals Grove den, Zomereik, Amerikaanse eik, Beuk, Lariks en Douglas. Het beheer van het gebied is gericht op het in stand houden van een mozaïek van heide en bos. Regelmatig werken hier schoolklassen en vrijwilligers aan mee. De combinatie van bos en heide is zeer waardevol voor de natuur. Het biedt ruimte aan bijzondere soorten zoals Nachtzwaluw en Zandhagedis.