Natuurgebied: Lunters Buurtbosch

Het Luntersch Buurtbosch ligt aan de oostkant van Lunteren, vlakbij het centrum. Het Buurtbosch is bijzonder omdat het geen eigendom van de gemeente Ede is. Sinds 1912 is het buurtbosch eigendom van alle Lunteranen, omdat zij het als erfenis kregen van Notaris van den Ham.

Sociale voorziening
Tot 1889 bestond de omgeving van het Luntersche Buurtbosch vooral uit woeste gronden en er waren nauwelijks bomen aanwezig. In 1889 werden er bomen geplant. Het bos werd aangelegd door de inwoners van Lunteren. Daarmee werd werkloosheid tegengegaan en de inwoners konden lekker wandelen.

Bladpatroon
Het ontwerp van het nieuwe bos maakte Notaris van den Ham zelf: een patroon van bladeren aan een tak. Dit patroon is er op de dag van vandaag nog steeds en is zelfs uitgeroepen tot rijksmonument. Het is één van de weinige groene rijksmonumenten in Nederland. Vanuit de lucht is het bladpatroon goed te zien, maar ook als u hier gaat wandelen herkent u de `blaadjes` aan de vele kromme paadjes. Sinds 1974 verzorgt de gemeente Ede het beheer van dit gebied in overleg met de stichting Het Lunterse Buurtbosch.

Koepel
Er is nog een rijksmonument in het Luntersche Buurtbosch, namelijk `De Koepel`. Deze toren staat in het midden van het buurtbosch op één van de hoogste punten van de omgeving. U heeft vanaf de Koepel een prachtig uitzicht over het bos en de omgeving. Bij helder weer kunt u zelfs de Domtoren in Utrecht zien. De koepel is een bezoek meer dan waard. Een wandeling hier naar toe kunt u het best starten vanaf restaurant De Lunterse Boer aan de Boslaan in Lunteren. Vanaf hier staat De Koepel met bordjes aangegeven.

Lees meer op de website van het Luntersche Buurtbosch.